Sikkerhetsuka er i gang, og vi viser hvordan vi aktivt arbeider med barrierer. En sikkerhet for deg, og for oss.

I vår markeres sikkerhetsuka for 20. gang, og årets tema er sikker barrierestyring. Et viktig tiltak både for vår egen sikkerhet, men og for deg som ferdes i områdene rundt prosjektene våre.

– Årets tema er en fortsettelse fra fjorårets tema, og noe som er svært aktuelt. For vi erkjenner at god sikkerhet ikke er et totalt fravær av hendelser, men at vi klarer å fange opp farlige situasjoner og at vi har barrierer på plass som gjør at vi kan feile på en trygg og god måte, forteller daglig leder, Richard Kvalevaag.

Sikkerhetsuka er et initiativ som går gjennom alle ledd i selskapet.

– Uansett hvor du er i organisasjonen, så skal du være med på en aktivitet tilknyttet sikkerhetsuka. Den tilpasses litt de ulike prosjektene, men vi har et oppstartsmøte, aktiviteter som skjer gjennom uka, og et avslutningsmøte – gjerne i kombinasjon med litt pizza slik at vi får feiret sikkerhetsuka. Dette er en viktig uke for oss, forklarer HMS- og HR-leder, Aslaug Jacobsen.

Vi har derfor vært ute på flere av våre oppdrag for å høre med de som står i arbeidet, dag ut og dag inn, hvordan de håndterer sikkerhetsbarrierer og farlige situasjoner.

 

Slik reduseres risikoen ved sprenging

Du har nok hørt de før – sirenene som går av før du hører lyden av en kontrollert sprenging. Men sirenen er bare en av mange barrierer vi har for å sikre deg som publikum når vi er ute på sprengningsoppdrag.

– Sprenging er et felt med mange barrierer som vi går gjennom for å redusere risiko. Det starter med en risikovurdering, så kartlegger vi fjelltypen og området rundt, slik at vi kan tilpasse det videre arbeidet, forklarer leder for bergsprenging, Olav Andre Hansen.

Noen av sikringstiltakene går på å dekke til salvene med tunge skytematter og definere en god sikkerhetssone. Men de mest merkbare barrierene for publikum er sirenen som fløyter med korte fløytestøt i ett minutt før sprenging, og postemannskapet som er ute og sikrer området.

– Postemannskapet gjør en viktig jobb. De varsler barnehager, naboer eller andre i nærheten, og de stenger veier og turstier som kan bli berørt. Vi stenger alltid av et litt stort område, for vi vet at potensialet for steinsprut er til stede. Når det gang på gang går godt, kan det være fristende å snevre inn sikkerhetsområdet, men med sprenging finnes det noen risikoer du aldri helt kan temme, og derfor er det viktig at vi står i det vi har bestemt på forhånd. Det er summen av alle barrierene som gjør at vi kan sprenge trygt og kontrollert, fortsetter Hansen.

 

Kan få fatale konsekvenser

En sprenging som ikke skjer i kontrollerte omgivelser, kan få fatale konsekvenser. Det kan også bli utfallet ved maskintransport, dersom barrierene ikke er på plass.

– Med den maskinen jeg har bakpå i dag, veier bilen 93 tonn. Det er bare 7 tonn mindre enn to vogntog. Likevel har jeg bare ett ratt, en gasspedal og en bremsepedal og skal frakte dette trygt frem, forteller Tor Åge Aune.

Han har kjørt maskintransport for Vassbakk & Stol i snart 28 år, og har full kontroll på hvilke barrierer som gjelder. Det er tydelig at sikkerhet er et felt han er oppriktig opptatt av, noe han føler går igjen videre i selskapet.

– Jeg kan si såpass at det aldri har vært noe problem for meg å gå til innkjøp av det sikkerhetsutstyret jeg trenger. Her i Vassbakk & Stol skal vi ha alt i orden, og følge regelverket. Enten det måtte være lastsikringsutstyr, lys eller dekk – vi skal være i det øvre sjiktet.

For å sikre en trygg og vellykket transport er lastebilen utstyrt med blitslys, skilting og teleskopiske breddemarkører. Kjettinger og gummimatter er en selvfølge for at lasten skal være tilstrekkelig sikret, og helt i forkant kjører en følgebil som skal varsle medtrafikanter om hva som kommer.

– I tillegg til å varsle andre så er følgebilen mine øyne lenger fremme, og kan gi beskjed dersom det skulle være en ulykke, veiarbeid eller annen bredtransport på vei, sier han og fortsetter: – Vi ser at de barrierene som har aller mest effekt blant publikum er zebra-skiltene, blitslysene og følgebil. En kombinasjon av disse, så tenker jeg at de aller fleste har fått med seg at vi kommer.

Før han og kollegaen i følgebilen legger ut på tur, børster de grundig av maskinen som er på lasteplanet, slik minimeres sjansen for at løs masse og stein skal falle av og potensielt gjøre skade under transport. For å bidra til sikkerhetsarbeidet finnes det tiltak medtrafikanter kan ta når de møter på bredlast-transport.

– Når de ser at vi kommer, så kan de prøve å legge seg fint inn til siden og stå i ro, men helst ikke i en sving – for det er jo der det er trangest, råder lastebilsjåføren.

 

Bidro selv til å utvikle viktig barriere

Når maskinene våre er plassert ute på prosjekt, har hver enkelt maskin sine barrierer. Noen av disse har vi i Vassbakk & Stol vært med på å utvikle, nettopp for å sikre at våre arbeidsområder blir så trygge som mulig. Et av disse prosjektene gjelder HK-fester som er utviklet i samarbeid med Klepp Mek for å forhindre farlige skuffeslipp fra gravemaskinene.

– Det som er spesielt for Klepp Mek-festene, er krokene fremme på festene. Når du har festet på en skuffe, kjører du kilen ut og slipper ned en bolt som gjør at kilen ikke skal kunne gå inn igjen, forklarer hovedverneombud, Olav Pedersen og legger til: – I tillegg er det noen kroker bak som fungerer som en reservebarriere, og kan ta imot skuffa om den skulle falle

Vekten på en skuffe kan variere stort, alt fra 400 kg til 5-6 tonn. Uten barrierene skal det bare et sekund med uoppmerksomhet til før man risikerer farlige skuffeslipp.

– Skuffeslipp er kjempealvorlig. Faller skuffa på feil plass, kan det få store konsekvenser. Den kan klippe av strøm- eller vannledninger, og i aller verste tilfelle kan det gå utover personer. Det er derfor vi har barrierer, for vi vil jo at alle skal komme trygt hjem hver eneste dag, sier Pedersen som nylig har vært ute på prosjektene til Vassbakk & Stol for å informere om temaet.

 

Spesielt én situasjon er ekstra utfordrende

Kollega, og verneombud, Håkon Dommersnes jobber på sin side med sikring i tilknytning til arbeid langs vei. Her finner vi noen av de mest synlige barrierene for publikum. Dette er prosjekter hvor mange ferdes forbi, både på hjul og til fots, og derfor er dette svært viktige barrierer.

– Vi benytter oss av gjerder, fartshumper, skilting, og til tider også trafikkdirigenter – da som oftest i starten av et prosjekt når vi plasserer ut andre sperringer, forteller Dommersnes.

Kraftige barrierer som Varioguards og Jersey-steiner skaper et tydelig skille mellom trafikkert vei og området hvor det arbeides. Andre gjerder og barrierer benyttes mot fortau og lignende.

– Ofte er mange av barrierene for å sikre oss selv, for vi står veldig tett på trafikken. Samtidig er det også for å sikre at publikum holder seg utenfor området. De som ferdes utenfor vet ikke hvordan maskinene våre oppfører seg, og det kan være farlig om de havner i blindsonen, eller eksempelvis faller ned i en grøft på 3-4 meter, sier Dommersnes.

Han forteller at i noen tilfeller setter de inn ekstra tiltak for å sikre andre som ferdes i området.

– Det som ofte er mest utfordrende er om vi har en barnehage eller skole ved siden av prosjektene. Om det er tilfellet prøver vi å involvere dem så godt som mulig, og har ofte blindsonekampanjer hvor vi samler barna og de får se hvordan maskinene oppfører seg og farene på et anleggsområde, forklarer verneombudet.

 

Sikkerhet – en ferskvare

For oss er ikke sikkerhet noe vi tar lett på. Vi bruker sikkerhetsuka til å ha et særskilt fokus på sikkerhet, men det betyr ikke at det ikke er en del av hverdagen vår ellers i året også.

– Sikkerhet er en ferskvare som vi må jobbe med hele tiden. Det vi ønsker å oppnå med å markere denne uken er et økt engasjement og en bevissthet hos alle i selskapet. For vi ønsker jo null skader, både i form av at ingen skal bli skadet på jobb eller at en tredjepart skal bli skadet der hvor vi jobber, sier Kvalevaag og avslutter:

– Vassbakk & Stol har hatt et kontinuerlig godt sikkerhetsarbeid gjennom flere år. Derfor ligger det godt forankret i kulturen blant våre ansatte å tenke sikkerhet hver dag, og noe av det skyldes nok at vi markerer denne uka.